Kolekcija vinila, najbolje po godinama – uvod

Negdje krajem 2022. godine netko mi je na Twitteru poslao arhaični blog post s izazovom “popiši najbolje albume po svakoj godini, ali iz svoje kolekcije”, s porukom da se okušam. Na prvu me to zaintrigiralo, ali trebalo mi je par mjeseci da se pokrenem. Odnosno da napravim pripreme nužne za ovaj opsežan pothvat, usudio bi se tako ga nazvati.

U ovom izazovu vidio sam priliku da oživim svoju kolekciju ploča, da ju iznova istražim i presložim. Mogao bi kroz to definirati gdje su praznine u kolekciji koje bi trebalo potražiti i nabaviti. Naravno, najbitnije od svega, da uživam u svom tom poslu. Više od 30 godina marljivo skupljam ploče, dovlačim ih sa svakog putovanja. Trenutno ih je u kolekciji više od 1.100, a postojeća klasifikacija u polici po žanrovima i dekadama osamdesete, devedesete.. jer se opirem abecednom redu, pokazala se ipak dosta problematična kad treba pronaći neki album. Sve to bi mogao riješiti kroz ovaj izazov i dobro se zabaviti.

Kako bi uopće mogao krenuti trebao sam ažurnu listu svih albuma po godinama. To imam, mislio sam na početku, prije par godina sam sve popisao u mobilnoj Discogs aplikaciji, odnosno sučelju imena Doscographic koji u pozadini koristi Discogs bazu, cjelovito blago svih ikad izdanih nosača zvuka. Mislim da sam kroz povijest samo jednom ili dva puta naletio s nekim opskurnim ruskim izdanjem da ga nisam mogao locirati na Discogs tražilici, zaista skoro sve ima tamo.

Ali nažalost ispalo je kako je ta baza u kojoj sam popisao svoju kolekciju neupotrebljiva za ovu namjenu. Problem je u godini izdanja, jer Discogs album smješta u godinu tiska, a ne godinu objave albuma. Tako na primjer Low od Davida Bowieja, reizdanje vinila iz 2018. godine, Discogs smješta u 2018. godinu. A svi znamo da sjajni Low spada u glazbeni epsku 1977. godinu, vjerojatno najbolju godinu u povijesti glazbe. Našao sam elegantan način kako to riješiti, u Discogs bazi nudi mi Notes polje za upis napomene – tamo ja ubacim godinu albuma 1977. te nakon izvoza komplet kolekcije u Excel tamo s formulom povučem tu svoju upisanu godinu albuma iz Notes polja preko godine iz Discogsa.

Način rješavanja ovog problema je pronađen, sad je trebalo proći cijelu kolekciju od preko tisuću albuma te detektirati takve pomaknute u godini kako bi ih mogao ispraviti. A sedamdesetih i osamdesetih većina “domaćih” licencnih izdanja pomaknuta je godinu ili dvije. Ne znam koji je tome razlog, ali Jugoton, Suzy, PGP i ekipa uglavnom su kasnili za godinom izlaska albuma. Otvorio sam 1980. za primjer, godina od koje ću krenuti s projektom, tamo sam našao prvi album Dire Straitsa, onaj s bijelim coverom, koji je kod nas objavljen s dvije godine zakašnjenja pa Dylanov Desire album, s magičnom violinom Scarlet Rivera, koji je kod nas kasnio čak četiri godine (originalno izašao još 1976. godine). Sve to je trebalo pregledati i korigirati godine.

Zatim CD-ovi, njih nisam imao popisane u Discogsu. Zaključio sam da bez njih ne mogu suvislo kompletirati ovaj izazov jer CD-ovi pokrivaju dobrih desetak godina u kojima se ploče uglavnom nisu ni štampale. Većina albuma izašlih u drugoj polovici devedesetih te početkom dvijetisućitih nije ni štampana na vinilu, tek neko kasnije reizdanje je eventualno donijelo i vinilni primjerak albuma. Ako zanemarim CD-ove ostat će mi nerelevantan izbor u tim godinama. Zbog toga sam se primio popisivanja oko 500 albuma na CD-ovima koje sam nedavno spasio iz garaže gdje su trunuli godinama dok nisu dobili svoje istaknuto mjesto na polici s knjigama.

Popisivanje CD-ova je relativno brzo i jednostavno jer uglavnom svi CD-ovo sadrže barkod kojeg Discogs prevede na album, pa se popisivanje svede na skeniranje, kao u poštanskom uredu. Naravno ovdje iznova treba paziti na reizdanja i ručno upisati godinu albuma kod njih. CD-ovi se komercijalno koriste od 1984. godine kada je prvi pušten u prodaju (Bruce Springsteen – Born in The USA), ali u širu upotrebu ušli su tek negdje 1989. Svi bitni albumi izdani prije toga, kroz povijest, tad su negdje, oko početka devedesetih, štampani na CD-u. Primjer, ako imate na CD-u bilo što od prvih 7-8 albuma Ramonesa, Discogs će vam godinu izdanja smjestiti u devedesete kada je štampan CD pa se mora ručno ispravljati na godinu izlaska albuma.

Nakon tri mjeseca priprema napokon sam spreman da zagrizem u izradu liste. Sad tek kreću slatki problemi odabira. Postavio sam si neke okvire pravila dodatno na originalni izazov, tako da je lista pravila:

  • Album mora biti iz vlastite kolekcije, fizičko izdanje, ovo je osnovno pravilo.
  • Potrebno je odabrati barem tri albuma svake godine, ovo sam proširio u odnosu na jedan album iz originalnog izazova, činilo mi se previše isključivo samo jedan album odabrati. Ostavit ću bitnim godinama mogućnost da se može navesti i do pet albuma, ali nikada manje od tri.
  • Nema ponavljanja izvođača na cijeloj listi, kroz sve godine. Ovo mi se učinilo interesantno pravilo na originalnom izazovu pa sam ga uzeo i proširio na tri albuma godišnje. Pojasnit ću to na primjeru 1980. od koje krećem, ako tamo iskoristim Roxy Music Flash & Blood, time se isključuju svi drugi Roxy Music albumi iz top 3 odabira po ostalim godinama. Nema više niti Avalona 1982. niti Country Life sredinom sedamdesetih u godišnjoj listi. Znači svaka godina se mora kombinirati s ostalim godinama, voditi računa za svaki odabir što sve drugo isključujemo iz odabira ostalih godina. Odabir postaje šahovska partija.
  • Prvo pravilo ovog kluba je naravno da se ne priča o ovom klubu.

Ostaje mi i kategorija EX YU albuma, smještena u zasebnom pretincu na polici s pločama. Njih mi nekako nije prikladno vrednovati zajedno s inozemnim produkcijom. Popisat ću ih u tablici te godine, eventualno spomenuti neki album van konkurencije, ali neću smještati EX YU album na top 3 listu.

Krenut ću od 1980. na gore pa se kasnije vratim na sedamdesete i šezdesete. Razlog tome je spomenuti pomak Jugoton i inih izdanja pa tek u dubljoj analizi svake godine s početka osamdesetih pronalazim dodatne albume koje treba vratiti u sedamdesete.

Ovjde ću popisati linkove na svaku godinu, za sada evo prva:

1 Comments on “Kolekcija vinila, najbolje po godinama – uvod”

  1. Pingback: 1980 | Uljesura.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: